Code of conduct

 

Field trials är en ”cruel, cruel sport” som britterna säger. Här används ju till exempel first dog failure friskt vilket innebär att man åker ut på en många gånger omöjlig fågel för att man skickades omedelbart när fågeln gått ner. 

Det gäller att få rätt fåglar, att ha turen med sig och en jäkligt väl utbildad hund.

Och så ska man uppföra sig själv. Det kan ibland kosta på och att förlora med grace är en konst. 

Här kommer några do’s and don´ts.

Kontrollera noggrant var du får rasta hunden när du kommer. Det är en dålig ide’ att släppa sina hundar i en fasanremiss och kommer inte att leda till livslång vänskap mellan dig och jägaren på gården

Hälsa på alla genom att ta i hand. (notera: Inte nu med tanke på covid-19. Hejja på alla)

Ta gärna med en vinflaska eller nåt annat till lotteriet om sådant förekommer. Klart uppskattat och eftersom lotteripengarna går till klubbens field trials så är det viktigt att bidra.

Det är inget working test. Alltså pladdrar man inte, släpar efter eller vandrar iväg för att rasta eller prata i telefonen. Man håller sig strikt till den som bär flaggan, samtalar tyst om alls. 

Fotografera och filma gör man efter provet om man inte fått uppdraget av klubben att fotografera under provets gång. 

Man tar i hand och gratulerar den som just eyewipade en (även om man är jättebesviken) och var du den som eyewipade någon säger man inte ”Ha!”, ”där fick du!” eller nåt annat dumt, man säger antingen ödmjukt tack eller som britterna säger ”sorry about that”.

Nej – du fick med största sannolikhet inte alls fel instruktioner. Det finns inget mer pinsamt än förare som går runt och talar om att de fått fel instruktioner och därför inte hittade fågeln. Som om domare skulle ange fel områden jämt och ständigt för att vara nedriga mot folk. Det sannolika är att du inte fick din hund till anvisat område, ännu troligare att du inte kunde hålla kvar den i området och att du därför behöver träna lite mer. Sluta gnäll helt enkelt!

Det är ditt ansvar att markera fåglarna. Domarna är där för att döma, inte för att markera fåglarna åt dig. Om du måste få hjälp (man kan inte markera allt), be inte om beskrivningar med en exakthet på max tio centimeters avvikelse av domaren. Eftersom det är jakt vet vi aldrig helt exakt om inte fågeln ligger synlig och i så fall ser ju hundföraren den också. 

Tala inte om för dina medtävlare vad du anser att de har för belastningar på sina apporter. Till syvende och sist är det vad som står i domarnas böcker som avgör. Det är inte uppskattat att få höra ” det där borde du ju åkt ut på” eller ”rejält minus på den va!”.

Av samma skäl, referera inte till alla vad som sker, borde ha skett och skulle ha skett om du dömt. Du gör ju inte det på det aktuella provet så informationen är onödig.

Kommentera inte det i dina ögon usla skyttet. Det är en onödig kommentar eftersom det låter illa och ändå inte hjälper skyttarna. Sannolikt skjuter du inte bättre själv, om alls..

Personer som just ska skicka på en apport du nyss misslyckats med behöver inget ”ord på vägen”. Fel läge liksom. Ditt jobb är ett enda, att gratulera den personen om den slår ut dig. 

Stanna till prisutdelningen, det gör mycket till provet och visar respekt för alla som jobbar och sliter med proven. Om du måste åka tidigare, fråga när du lämpligast kan avvika. 

Tacka provledning och klubb!

Om du inte klarar att acceptera bedömningen och orättvisorna på field trials, sluta då starta. Att, gnälla, muttra eller skrika och gapa, att lämna markerna i affekt och tala illa om alla inblandade på provet är bara pinsamt och självmarkerande. Då är det inte provformen för dig, prova stations-WT där alla får samma uppgift i stället. 

Lägg inte ut dina åsikter på Facebook eller andra sociala medier. 

Erbjud dig att hjälpa till på minst ett prov i ditt område. Om du kan ta ledigt för att starta kan du ta ledigt för att hjälpa till. Verksamheten kan inte bygga på ett fåtal personer som fixar allt, då blir det inga prov. 

Det behövs viltbärare, stewards, markörer, kökshjälp, flaggmän mm mm. 

Britterna är experter på att uppföra sig trevligt på prov, så ovanstående är inte hämtat därifrån kan tilläggas 

Vi kan däremot lära oss av dem. 

Väl mött på field trials