Styrelsen har ordet!

2024-04-28

En arg tjäder och roliga mock trial

Äntligen är vårens provsäsong i gång ordentligt.
En provdag kan starta lite olika. För egen del började provmorgonen i söndags lite med en riktigt sur tjädertupp som flygandes och springandes jagade mig och mina hundar fram och tillbaka på en väg i ca en kilometer. Vi lyckades till slut ta oss tillbaka till stugan utan blodvite :)

Resterande provdag och helg förlöpte något lugnare och desto bättre på Västbo Hundhalls helt fantastiska och utmanande marker med två mock trials. Det var många duktiga ekipage och det är mycket tydligt hur standarden på hundar och förare bara blir bättre och bättre.
Extra trevligt var det att få ett så bra omdöme från en av våra irländska domare, Billy Lundy;’The ground was amazing and the standard of dog work extremely high. The ground has the ability to run a fantastic walked up and I would have loved to run a dog on it today’.

Förra veckans tränings MT och novice MT på Åtorp utanför Katrineholm, förlöpte också mycket bra med duktiga hundar där det var svårt att särskilja pristagarna på slutet vilket ledde till fyra placeringar och tre CoM.

Våra mock trial försöker på alla sätt efterlikna en walked upjakt med olika viltslag och marktyper, det kan komma ’fasaner’, ’rapphöns’, springande ’harar’ och varför inte en liten svårhittad ’beckasin’ i våtmarken – på mock trial får vi faktiskt skjuta ’beckasin’ ;) Allt för att förbereda för den kommande jaktprovssäsongen där alla våra prov är walked up med framför allt fältfågel – se gärna vår hemsida där alla datum för hösten finns.

 

2023-11-23

Hösten närmar sig sitt slut vilket innebär att jakt och field trial säsongen är i gång för fullt. Next Generation startade i gång hösten med en hel helg av träning och umgänge i retrieveranda. Våra egna domare Katarina Ljungqvist och Håkan Rosvall höll fantastisk träning med utgångspunkt i våra prov. Alla frågor och förklaringar kunde besvaras med situationer från prov och gav en tydlighet i vad och varför. Även jaktledare Lasse Bäck och dog steward Helena Bäck var med och gav en bred representation av funktionärsrollerna. 

Utöver träning bodde alla deltagare tillsammans. Vi lagade och åt mat tillsammans, pratade hundträning, stamtavlor och annat nörderi! En öppen atmosfär genomsyrade hela helgen. Vi fick mot helgens slut flertalet kommentarer om att instruktörerna, funkisarna och deltagarna alla bidragit till en gemenskap där man inte skämdes för något och kunde fokusera på sin träning, det är något vi verkligen tar med oss! Det är fantastiskt att få ihop ett gäng unga hundförare som är så engagerad i sina hundar och stöttande av varandra. 

Ett stort mål med helgen var att ge deltagarna verktyg för att komma ut och starta på våra prov. En liten del av den feedback vi fått lyder som följande: ”Efter träningshelgen känner jag verkligen att jag bara ska ut och starta, samla erfarenhet och ha roligt tillsammans med min hund. Innan helgen vågade jag verkligen inte tänka så (. …) Ni är guld värt och jag tänker tillbaka till helgen många gånger med ett leende på läpparna!”. Efter de orden kan man inget annat än att bli taggad på att sätta sig och planera för framtiden.

Tidigare år hölls även SSRKs ungdoms SM där SGL fanns representerat bland de startande. Det var en fantastisk dag med massor av ungdomar. Det som var extra kul var hur många startande det var i åldersklassen 6 – 15 år. Det är någonting vi eftersträvar, att det ska vara fler yngre förmågor som vill söka sig till Next Generation. Fantastiskt kul var att SGLs Emma Johansson blev ungdomsmästare retriever i den äldre åldersklassen. Klubben önskar Emma ett stort grattis! Enligt henne själv gick hon fram för att ta emot sin rosett med SGL kepsen stolt på huvudet. Jag hade själv glädjen att få stå bredvid henne på prispallen och önskade såklart att även jag tagit på mig min keps.

SGL är en klubb som satsar på sina ungdomar, där funktionärerna brinner för engagemanget som är Next Generation.

Jag önskar er alla en fortsatt fin säsong!
Amanda Löfstedt, Next Generation kommittee

 

2023-08-17
Solen går upp senare, kvällarna blir mörkare o mörkare för var vecka o många skolor har börjat- med andra ord är det nära nu. Årstiden som vi många längtar efter är snart här- hösten. Det är då våra fina retrievers får blomma ut ordentligt o får göra det de älskar- apportera småvilt på små o stora jakter.
Det är lika häftigt att se nybörjarhunden greppa de första fåglarna med lite stöttning som att vänta in den rutinerade som stuckit in i skogen efter en skadad. O visst är det underbart när de rullar ihop sej i soffan efter en lång o slitig jaktdag o den där nöjda sucken kommer precis innan de faller i sömn? O drömmer om ännu flera fasaner.

Som extra krydda på en redan härlig årstid finns SGLs roliga fieldtrial att starta på. Spännande jaktprov under walk-up jakter förhoppningsvis m de ljuvliga spanielhundarna som förband. Det är en otroligt orättvis provform som inte gillas av alla. Men vi blir fler o fler som älskar det o det är jättekul. I dagsläget finns 7 prov plus mästerskapet inplanerade. Att ha som mål att starta o lyckas på prov m jaktlig inriktning ger mej en sporre att träna mina hundar så de blir bättre jakthundar o apportörer. Ingen hund har någonsin förstört en jakt för att den har varit för lydig. En hund med stor viltfinnarförmåga o väl i hand är en gudagåva på varje jakt- stor som liten. O det är samma hund som vinner fieldtrialen.

Som en lång uppvärmning inför fieldtrialsäsongen har vi haft en fin mocktrialsäsong som nu är på slutsträckan. En provform som funkar kanon som avstämning inför höstens alla äventyr. Utan att veta m säkerhet så har jag en känsla av att det är flera nya ekipage som i år har stått på linjen m armbindel o hjärtklappning. Visst är det kul?!?! Ingen har sagt att det är lätt o det krävs en del av både hund o förare. Jag som förare med långhår har med stor glädje sett att fler långhår i startlistorna än tidigare. Hur roligt som helst!!

Vill oxå passa på att tacka alla funkisar som hjälpt till på proven så här långt i år. För att ett prov ska bli av krävs det att ett antal människor ”jobbar” obetalt för att andra ska få tävla med sina hundar. Om alla drar sitt strå till stacken så fördelas jobbet på många o det blir inte så mycket för nån.
Hoppas ni alla får en fin, frisk o skadefri höst!!
/ Nina Vice ordförande

 

2023-05-30

Styrelsen har ordet
Så här mitt i provsäsongen skulle vi vilja göra några reflektioner över året hittills. Under senvintern och våren har SGL, för att utbilda och förbereda inför provsäsongen, anordnat ett antal seminarier såväl som både jaktlydnads- och walkup-träningar. Vi skulle verkligen vilja tacka alla som deltagit på dessa och framför allt de fantastiska medlemmar som lagt mycket tid och engagemang för att genomföra allt. Så uppskattat!


Ett antal mock trial har också genomförts och vi har anordnat en ny form av träningsprov som tycks ha blivit mycket uppskattat och förhoppningsvis har det stärkt självförtroendet hos flera för att starta på ’riktiga’ mock trial. Vi har hittills hunnit genomföra elva mocktrial, både novice och open. och det är inte slut än. Det finns fortfarande fler mock trial att starta på, både i juni och augusti, så hoppas ni vill vara med på dem!


Det finns nog inget bättre sätt att förbereda sig för höstens jakter än att delta på mock trial och i oktober sätter det igång. Nu finns information om datum och plats för alla jaktprov samt träningsjakter på hemsidan under ’Våra prov’ så kolla gärna och skriv in i kalendern.


Det är ytterligare en reflektion som vi vill ta upp. Med tanke på senaste tidens aktiviteter på Facebook så beklagar vi att det finns medlemmar som inte är nöjda med klubben och dess funktionärer. Det är givetvis väldigt tråkigt när medlemmar som varit aktiva och uppskattade under flera år lämnar pga missnöje med klubben som sådan eller med individer inom klubben och vi beklagar detta. Vi tycker däremot att det är synnerligen olämpligt, oavsett om vad som är rätt eller fel i eventuella meningsskiljaktigheter, att som medlemmar använda sig av sociala medier för att sprida detta missnöje samt att gå till personangrepp påfunktionärer i klubben. Vi tar starkt avstånd från att nämna enskilda individer på ett negativt sätt i sociala medier samt att handla på ett sätt som skadar klubben och med det andra medlemmar.


I våra etiska riktlinjer inkluderas sociala medier och vi ber våra medlemmar att respektera dem. I dessa nämner vi bland annat att varje medlem i SGL förväntas handla och uppträda på ett sätt som inte skadar SGLs verksamhet samt att inte uttala sig nedsättande om en funktionär med uppdrag inom SGL. Detta gäller alla medlemmar i klubben. Om man dock känner sig illa behandlad eller är missnöjd med något så har vi rutiner för hur vi hanterar det och man kontaktar styrelsen med en formell skrivelse som i sin tur utreder och beslutar om eventuella åtgärder.


Allt vi skulle vilja är att vi får hålla på med det vi tycker är roligt, dvs träning och jakt med våra hundar, arrangera och starta på dummyprov och jaktprov samt ha det trevligt på våra aktiviteter. Med detta vill viönska er en trevlig fortsättning på provsäsongen!

 

7 mars 2023

SGL tackar avgående styrelse och hälsar den nya välkommen

På Swedish Gundog Leagues årsmöte i februari valdes en ny styrelse in och vi skulle vilja hälsa de nya styrelsemedlemmarna välkomna och samtidigt ge ett stort tack de som nu avgår. SGL firade i höstas sitt 5-årsjubileum som klubb och ett speciellt tack går till Jan Wiberg som såsom ordförande, vice ordförande och ledamot har suttit i styrelsen hela den tid som klubben existerat och varit drivande till att ta klubben dit den är idag med stort engagemang och mycket tid. Ett speciellt tack går också till Christer Johansson som förtjänstfullt varit klubbens ordförande i tre år och som också avgår. Vi vill också passa på att tacka alla domare, jaktledare, dog stewards och övriga funktionärer som ställt upp med tid och engagemang och gjort alla aktiviteter möjliga - utan er alla fungerar det inte. Och vad vore klubben utan alla startande och deltagare på aktiviteter så tack till er och hoppas ni varit nöjda!

 

SGLs nya ordförande Gudrun Anstrén har ordet.

Det är med stor respekt  och entusiasm som jag nu övertar rollen som ordförande för SGL och jag tackar för det förtroende som jag fått av er medlemmar. Jag var klubbens tjugotredje medlem hösten 2017 och har varit aktiv sedan dess. Att vara ordförande är att vara en del av ett stort lag där många, många fantastiska och engagerade medlemmar bidrar till alla de aktiviteter som klubben har och jag ser fram emot att driva klubben framåt med hjälp från er alla. För egen del är det framför allt SGLs vision och typ av provverksamhet som bidrar till mitt eget engagemang i SGL. Vi arbetar för att ha en verksamhet som lyfter standarden på såväl hundförare som hundar samt domare genom att tillämpa ett helt igenom brittiskt provsystem, i enlighet med The Kennel Clubs Field Trial Rules and regulations. Vårt främsta mål är att erbjuda kvalitativa Field Trials under jaktsäsong samt mock trials under vår-och sommarsäsong för att förbereda för höstens jaktprov. Vi strävar också efter att ha brittiska domare på så många prov som möjligt för att hela tiden hålla oss á jour med det engelska systemet och säkerställa fortbildning och kvalitet av våra domare, övriga funktionärer och startande. Utbildning är ett av våra ledord och vår domarkår har fått och fortsätter att få en mycket gedigen utbildning med regelbundna möten där regler och bedömningar stöts och blöts. 

Som ni förhoppningsvis sett så är vårens aktiviteter redan i full gång och under ett antal kvällar i februari har Birgitta Staflund-Wiberg delat med sig av sin kunskap till intresserade medlemmar via välbesökta seminarier över Teams. Provbedömningar och regler såväl som hundträning har diskuterats intensivt. Under februari och mars trampar också många medlemmar runt på ’tråkkurs’ dvs jaktlydnad, på flera ställen runt om i landet och ett antal walk-up-träningar är också planerade. Ni finner allt på hemsidan.

 

I april börjar vårens säsong med mock trials och jag hoppas ni anmäler till så många som möjligt :) I höstas testade vi ett lite nytt koncept, ett ’tränings-mock trial’som blev mycket uppskatta och därför fortsätter vi med fler under våren. Tanken här är att köra det precis som ett riktigt mock trial så att tävlingsnerverna finns med men om/när du ’åker ut’ får du komma in igen. Dessutom kan du här få direkt feedback av domarna, ställa frågor om situationer och bedömningar så det är ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om regler, hur det går till på prov etc etc. Någon sa ’det här gav mig ett kvitto på att vi är redo för att starta på riktigt!’ Jag hoppas fler får känna så och de här tillfällena finns att anmäla till på samma ställe som de andra proven och kallas för ’inofficiella’. Hoppas ni tycker att det är ett bra koncept.

Åsså lite reklam för ytterligare ett ypperligt tillfälle att träna med riktigt duktiga engelska tränare som jag inte tror behöver någon närmare presentation; Laura Hill ’Stauntonvale’ och Jane Fairclough. ’Jobeshill’ kommer den 17 maj till Moheda - mer info om dem och vad som gäller finns på hemsidan. 

Sist men definitivt inte minst så har planeringen och bokningarna för höstens jaktprov med rough shooting påbörjats - det vi verkligen brinner för - och vi kommer med datum för dessa under våren så ni kan lägga in dem i kalendern :) 

Det här ordförandeordet blev betydligt längre än jag hade tänkt så jag vet inte om alla har hängt med ända hit men jag skulle vilja fortsätta lite till med att säga att styrelsen kommer att jobba för alla medlemmars bästa och fortsätta driva klubbens visioner vidare. Vi vill gärna ha en dialog med våra medlemmar så kom gärna med idéer och konstruktiv feedback om vad vi gör bra och kan göra bättre - kontakta gärna någon i styrelsen i så fall. Vi behövs alla för att fortsätta att utveckla SGL. Och så en sak till, låt oss ha kul och tänk på att alltid uppträda på ett respektfullt sätt gentemot varandra i alla situationer, ’in real life’ såväl som på sociala medier. Vi håller på med våra hundar för att det är roligt, vi alla ställer upp med vårt engagemang och vår tid, startande, funkisar, domare, och om alla föregår med gott exempel så blir det ju superbra :) För ett snällare HundSverige!

Och så tänkte jag avsluta lite kort om mig själv för er som inte känner mig; jag bodde i England 1987 (ja, jag har varit med ett tag ;)) och där köpte jag min första jaktlabrador, Drakeshead Nimble, och på den vägen har det varit sedan dess med hundträning, jakter, prov, engagemang i klubbaktiviteter, resor till England etc. För närvarande finns det tre jaktlabradorer och en speciell liten jaktcocker i familjen. För mig är det ultimata att få gå på rough shooting med mitt gevär och min hund vid sidan och SGL har verkligen bidragit till att jag både kan, vågar och har fått möjlighet att göra det.

 

 

22 december 2022

Hej alla!

Året närmar sig sitt slut och field trial-säsongen är till ända.

I år firar vår klubb 5 år och jag slås av hur långt vi har kommit på de här åren inte minst så ser vi riktigt duktiga hundar på våra prov. Klubben har i dagsläget strax över 500 medlemmar men jag skulle önska att vi såg fler av er på våra prov.

I början av hösten hade vi fullt på våra Field Trials men i slutet på säsongen så har vi till ock med fått ställa in prov. Här behöver vi i styrelsen och kommittéerna slå våra kloka huvuden ihop för att få fler av våra medlemmar att våga testa på provformen.

Under klubbmästerskapet gjorde jag en liten tillbakablick över dom 5 åren som klubben har verkat. Vi startade med en handfull personer och är nu en etablerad klubb med över 500 medlemmar.

Under dom senaste åren har vi brottats med Covid-19 utmaningen. Vi hade mycket diskussioner kring hur vi skulle hantera dom restriktioner som kom i olika omgångar. Ser vi tillbaka så tycker jag att klubben hanterade detta rätt och vi kunde genomföra mycket av våra utomhusaktiviteter.

Men vi har fortfarande utmaningar för att bygga en hållbar klubb. Vi har ständigt diskussioner i styrelsen kring hur vi skall upprätthålla kvalitén på våra arrangemang. Hur introducerar och utbildar vi nya funktionärer med dom begränsade ekonomiska resurser vi har. Vi kanske skall ha ett ”mentorprogram” där man som ny funktionär utbildas inom den geografiska region man tillhör?

Vi har haft och kommer att ha gemensamma diskussioner mellan kommittéer och styrelsen kring hur vi skall fortsätta att utveckla verksamheten. Det börjar nu dra ihop sig till ett nytt år och vi har redan en hel del planer klara för nästa år.

Till sist vill jag tacka alla för året som gått, alla domare, jaktledare, dogstewarts, viltbärare, skyttar, styrelsen, kommittéerna och alla medlemmar som gör att vi kan driva vår verksamhet. Jag tackar nu för mig, efter 4 år i styrelsen och lämnar över klubban till en ny ordförande på årsmötet. Vi ses på field trail och mock trails under nästa år.

God Jul och Gott Nytt År,

Christer Johansson

 

4 juli 2022

Hej alla i sommarvärmen!

Det har gått lite lång tid sedan jag skrev något, så jag samlar ihop lite info och reflektioner över vårens aktiviteter.

Vi har kunnat genomföra en stor del av våra Mocktrials under våren. Några var vi tyvärr tvungna att ställa in på grund av för få anmälda hundar. Vi har nu haft brittiska domare på merparten av vår Mocktrials. Generellt kan man säga att dom har gett oss mycket positiv återkoppling, både när det gäller genomförande och startande hundar. Vi fortsätter att öka kompetensen hos våra domare genom att bjuda in brittiska domare. Det är en viktig del att våra domare är redo för Field Trial säsongen.

Som jag skrivit tidigare så är alla funktionärer viktiga för att vi skall kunna genomföra våra prov. Ni som ställer upp som dogstewarts, jaktledare, dummybärare, kastare och skyttar skall alla ha ett stort tack!

Styrelsen hade för första gången på länge ett möte där vi träffades en hel dag. Det är stor skillnad att träffas mot att sitta framför datorn. En diskussion som vi förde i styrelsen var att vi behöver tänka och planera framåt. Inte bara ett år i taget utan diskutera vart vi vill med våran klubb på lite längre sikt. Vi hoppas att vi har ett underlag för diskussion på kommande årsmöte kring detta. Hör gärna av er till mig om ni har tankar kring detta. Mailadressen hittar ni nedan.

Nu tar vi lite paus i aktiviteterna under sommaren, men snart är jaktsäsongen igång och vi ser fram emot våra Field Trials.

Jag ser fram emot att ses snart på våra FieldTrials.

 

20 maj 2022

Hej alla!

När vi precis kommit ur det värsta av Covid-19 pandemin så dyker det upp nya orosmoment i omvärlden. Vi är alla medvetna om det som händer i Ukraina och framför allt hur kriget drabbar civila. Vi hör ständigt nya rapporter om drabbade skolor, sjukhus, barn och gamla. Det känns lite konstigt att ta upp konsekvenser för oss i vår ”lilla klubb” i detta sammanhang men när vi nu dragit i gång vårens prov så ser vi färre antal anmälda till våra prov, inte bara hos oss i SGL. Jag tror att en del av förklaringen är att kostnaderna ökar och indirekt drabbar det även oss i hundvärlden, man tittar på sina kostnader för bränsle etc. Eftersom vi nu inte behöver oroa oss för Covid-smitta längre så kan vi ju hjälpas åt genom att samåka. Om någon har idéer på hur vi kan underlätta samåkningen så kom med förslag via vår Facebookgrupp.

Jag gläder mig verkligen åt att vi återigen har brittiska domare på våra prov. Speciellt roligt är kommentarerna från domarna jag träffade förra helgen, att vi har hög kvalitet på våra hundar, väldigt trevligt upplägg på proven och att de gärna kommer tillbaka. Det är det bästa betyget vi kan få. Berömmet gäller alla som hjälper till domare, jaktledare, stewarts och alla övriga funktionärer, ihop med duktiga hundar och förare.

Vår klubb fortsätter att utvecklas och under en helg i mars samlades alla domare, jaktledare och dog stewarts för en utbildningshelg med hjälp av två erfarna brittiska domare. Vi sattes alla på prov på olika sätt och fick en möjlighet att diskutera hur vi kan bli ännu bättre. Tack till alla som deltog och hjälpte till att göra denna helg så lyckad!

Jag hoppas att vi ses på något av våra prov!  

Hälsningar,
Christer Johansson, Ordförande

 

22 december 2021

Nu avslutar vi snart 2021!

Dags att summera året och när jag tittar tillbaka är det roligt att se att vi kunde genomföra så mycket av vår planerade verksamhet, trots fortsatt pandemi. Jag kan konstatera att vi fortsätter att engagera fler medlemmar i vår klubb, men vi behöver hjälpas åt kring några områden. Jag har talat med en del nya medlemmar som inte vet om dom klarar av att starta på våra prov. Det kan bero på osäkerhet hos föraren eller inte tillräckligt tränad hund. Låt oss hjälpas åt för att nya medlemmar skall komma över det första hindret genom att berätta hur våra prov går till. En bra möjlighet är att vara funktionär, då får man vara mitt i hetluften och se hur provet fungerar.

Styrelsen arbetar just nu med att avsluta vårt verksamhetsår 2021 inför årsmötet. Glöm inte att boka in lördagen den 5:e februari. Om du vill lägga förslag eller motion till årsmötet skall denna vara styrelsen tillhanda senast den 1/1 2022. Inför nästa år kommer vi att under vintern erbjuda en del aktiviteter som syftar till att stärka oss som förare. Vi kommer att lägga ut en årsplan i samband med årsmötet där du kan se alla aktiviteter som planeras.

Till sist så hoppas jag att vi kommer att kunna träffas mer under 2022. Ett stort tack till alla domare, dogstewarts, jaktledare, kastare, viltbärare, skyttar och alla medlemmar som gör oss till en fantatisk klubb! 

Jag önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År!

Christer

 

14 juli 2021

Nu ser vi fram emot en ny Field trial säsong!

I morse hade jag förmånen att få vara med och planera för utsättning av rapphöns i vårt närområde. Eftersom det är på en halvö tog vi båten ut  på ett spegelblankt hav. Många av oss kanske bara apporterar under jakter eller på Field Trials och jag tänkte vilken förmån det är att finnas nära dom som ägnar sig åt viltvård på olika sätt. Nu kommer vi säkert inte att kunna jaga rapphönsen på lång tid, men förutsättningarna ökar i och med viltvården.

Vår klubb har snart funnits i fyra år och vi utvecklas ständigt. Styrelsen har nu  haft årets första möte där vi kunnat träffas. Tillsammans med våra kommittéer ägnade vi en lördag till att diskutera ”Hur ser vi SGL’s verksamhet framåt?” Det jag tog med mig från denna dag var att vi inte har ont om idéer. Utmaningen ligger i att göra rätt saker som kommer medlemmarna och verksamheten till godo. Tre områden skulle jag vilja lyfta fram – Medlemsantal, Next Generation och utbildning.

Medlemsantalet ökar sakta, just idag är vi 526 medlemmar. Men hur viktigt är det att vara många medlemmar? Någonstans går gränsen för att kunna ha en platt organisation utan stor byråkrati. Vi vill ju kunna erbjuda kvalité i verksamheten. Vi i styrelsen tror att intresset och medlemsantalet styrs av att vi fortsätter att satsa på kvalité.

Vi konstaterar att utbildning är en grundstenarna i att bibehålla kvalité både bland oss som hundförare och hos våra hundar.  Vi kom därför överens om att vår utbildningsplan är ett viktigt instrument för att vi skall fortsätta att utvecklas. Jag tror dessutom att genom pandemin och att vi känner oss mer bekväma med digitala verktyg gör att vi kan ha mycket mer utbildningsaktiviteter ”för alla” under vintermånaderna. Håll utkik på hemsidan!

Det är styrelsen vilja att genom Next Generation ge bra förutsättningar för yngre att ta del av våra aktiviteter. Vi subventionerar därför många aktiviteter för yngre, men vi vill också att Next Generation tar fram egna idéer på vad som behövs för ungdomar. Vi stöttar och hjälper till och det kommer mycket bra aktiviteter i Next Generation under året.

Nu börjar Working Test säsongen gå över till Field Trials och snart kommer du att kunna hitta Field Trial programmet på hemsidan. Vi är nog många som längtar till hösten men njut nu av sommaren så syns vi antingen på något av våra sista WT´n eller till hösten.

Hälsningar,

Christer Johansson

 

11 mars 2021

Det börjar bli vår!
Dagarna blir ljusare och snön försvinner så hundträningen har helt plötsligt blivit lite mer behaglig. Nu ser vi fram emot våra working tests och att vi snart kan ses efter en ovanlig vinter på grund av Covid-19 pandemin.

Jag tror att många av oss har fått nya erfarenheter av digitala mötesplatser, årets årsmöte genomfördes via Teams, vi har haft många deltagare på ”Allt du vill vet om Field Trials”. Vi blir mer och mer bekväma med digitala möten. Jag tror att vi kommer att se fler möjligheter till digitala möten även efter att pandemin ebbat ut. Vi kommer nu att göra ett försök med en digital informationsträff för alla intresserade, detta ger oss chansen att nå betydligt fler personer.  Information om detta kommer inom kort. Naturligtvis kan inte detta ersätta det personliga mötet men det är ett bra komplement när vi vill nå ut till många eller har begränsade möjligheter att resa.

Den nya styrelsen är nu på plats och vi har startat upp vårt arbete inför den nya säsongen. Jag ser fram emot en ny säsong och att vi gemensamt kan fortsätta att utveckla vår fina klubb. Har du tankar eller idéer som du vill framföra till styrelsen så är du alltid välkommen att ta kontakt med mig eller någon annan i styrelsen.

Till sist så vill jag påminna alla om vikten av att även under våren följa våra riktlinjer med anledning av Covid-19 pandemin. Styrelsen har gjort bedömningen att vi kan genomföra våra Working tests på ett smittsäkert sätt, vi har alla våra aktiviteter utomhus, vi håller ett säkert avstånd, vi deltar inte om vi har några symptom eller om någon i vår närhet är smittad. Tänk också på transport till eller under våra prov. Res i egen bil och inte tillsammans med någon utanför ditt egna hushåll.

Om vi nu håller ut så kommer vi förhoppningsvis att se en höst som blir mer ”som vanligt”

 

Ta hand om er så syns vi på våra working test under våren!

Christer Johansson

 

13 Januari 2021

God fortsättning på 2021!
Vi har nu lämnat 2020 bakom oss. Ett år med snabba kast, en omvärld som snabbt påverkade vår verksamhet men trots detta har vi genomför en hel del av våra aktiviteter. Nu blickar vi framåt och du kommer snart att kunna hitta årets plan för WT och träningar på vår hemsida. Vi fortsätter att ta hänsyn till myndigheterna riktlinjer kring Covid-19 men förhoppningsvis kan vi någon gång under 2021 vara tillbaka i en ”normal” situation.

Styrelsen kommer inom dom närmaste dagarna att kalla till ordinarie årsmöte. Detta kommer att genomföras digitalt och all information om hur det kommer att gå till kommer att publiceras under medlemssidorna på hemsidan.

Jag hoppas att du har sett at vi nu bjuder in till digitala seminarier. De första sker nu i januari ”Allt du vill veta om Field Trials” med Birgitta Staflund Wiberg. Jag hoppas att detta blir en inspiration, både för deltagarna och för oss alla i klubben. De digitala möjligheterna att ses on-line gör ju att vi kan utöka tillfällena till att utbilda oss. Naturligtvis saknar jag alla fysiska träffar, men vi kommer säkert att se en större kombination av ”on-line” och fysiska möten framöver.
Som du snart kommer att kunna läsa i våra rapporter till årsmötet så har många av våra domare och funktionärer gjort ett stort ideellt arbete för att verksamheten skall kunna genomföras.

Eftersom vi inte haft några engelska domare har inte minst våra egna domare gjort en stor insats under året. Ett jättestort tack till alla domare, jaktledare, dogstewards, skyttar, viltbärare och övriga funktionärer. Det görs dessutom ett stort jobb i bakgrunden med lottning, hantering av anmälningar och annat administrativt, stort tack till alla er som ser till att våra prov går att genomföra.

Vi ses under 2021!
Christer Johansson
Ordförande

 

15 Oktober 2020

Nu har äntligen Field Trial säsongen startat! 

Jag vet att de flesta i vår klubb tycker att hösten med allt vad det innebär med field trials och jakter är den bästa årstiden. I våras när Covid-pandemin slog till var det inte självklart att vi skulle kunna genomföra en field trial-säsong överhuvudtaget. Men vi har lyckats genomföra våra WT:n med ett riktigt bra ekonomiskt resultat, inte minst tack vare domare och funktionärer som ställt upp på våra Working tests, så vi går in i field trial-säsongen med bra förutsättningar. Våra lotterier ger också ett stort bidrag och naturligtvis alla startande som fyllt våra WT:n. I provprogrammet har vi nu 9 planerade field trial vilket gläder mig mycket. Klubbmästerskap i år är fortfarande preliminärt då det är osäkert om vi kan få hit engelska domare.

Syftet med klubben är att utveckla våra hundar och oss som förare genom att bedömas under riktig jakt och detta ställer krav på oss som förening. Inte minst måste våra funktionärer och domare ha erfarenhet av jaktformen för att vi skall få bra kvalitet på våra field trials. En stor del av kvalitén är att vi vill ha engelska domare för att ta del av deras kunskap och erfarenhet, som vi alla vet har det varit svårt under pandemin. Vårt klubbmästerskap vill vi hålla med engelska domare, därför är det just nu är osäkert om vi kan genomföra mästerskapet. Kan vi inte få medverkan av våra engelska kollegor så planerar vi för ett field trial. 

Vi genomför våra field trial under jakt och som i alla jaktsammanhang kan man inte veta var, när och hur viltet kommer. Vi försöker skapa så bra förutsättningar för att hålla hög kvalitet på våra prov, därför blir vi ibland tvungna att flytta provaplatsen om vi bedömer att tillgången på vilt inte uppfyller våra ”krav”. 

Funktionärer är en förutsättning för att genomföra proven och vi behöver alltid fler. Att t ex vara viltbärare är ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet kring hur våra prov fungerar. Jaktledare, dog stewarts och inte minst domare behöver alla utbildas för att vi skall kunna hålla vår höga kvalitet och under våren kommer vi att ha utbildningsaktiviteter för dessa roller.

Har du inte anmält dig ännu till något av våra field trial eller om du vill bidra med att hjälpa till som funktionär på våra prov, hör av dig via hemsidan eller PM till mig så hittar vi en uppgift.

 

20 Juli 2020

Sommar!

 

Vi har precis passerat halva året och det har nog varit en av dom tuffaste månaderna på många sätt. Många av oss har fått ändra våra planer på grund av Covid-19; inga Engelska domare, inte så många Working tests, inställda Englandsresor, en del av oss har fått arbeta mycket mer om vi är i sjukvården, andra har kanske blivit permitterade eller ännu värre blivit av med sina anställningar. Men för att citera en av mina gamla chefer ”Vi ser ljuset i tunneln…”

 

Tack vare att vi kunnat genomföra våra träningar med domare som instruktörer helt utan ersättning, dvs alla intäkter har gått direkt till klubben, så kommer vi att kunna genomför ett antal Field Trials till hösten. Styrelsen kommer att publicera Field Trial programmet inom kort

.

Våra träningar som har genomförts har tillfört en hel del medlemmar som funderar på att starta på WT eller Field Trials, vi få mycket frågar typ ”Vågar jag starta?”. Jag tror att om man vågar ta steget så kommer man att se att det faktiskt inte är så farligt. Om jag har en hund som är stadig vid sidan, styrbar (stopp, höger, vänster och inkallning) så är det till sist vår egen tro på hunden som avgör. Även den bästa, tryggaste och vassaste apportören kan helt plötsligt göra något som man aldrig tänkt eller trott, då är det bara att bita ihop och komma igen på nästa provtillfälle. Går du och tvekar om du och din hund är redo för Field Trials ta chansen och anmäl dig till en av våra träningsjakter för att få lite rutin.

 

Vi vill ha en klubb där vi trivs och har roligt men också där vi utvecklas som förare och får fram duktiga apportörer. Jag tycker vi har en bra stämning på våra arrangemang och jag hoppas att du som är i början av din tävlingskarriär känner dig välkommen.

 

När vi nu summerar första halvåret av 2020 så har vi haft drygt 70 medlemmar på våra träningar som därigenom bidragit till att vi kan finansiera våra Field Trials. Jag vill också rikta ett jättestort tack till er domare och funktionärer som ställt upp!

 

10 Maj 2020

Hej alla!
Den här våren blev inte som något vi varit med om tidigare. Vi har alla mer eller mindre drabbats av konsekvenserna kring Covid-19. Jag vet att vi har medlemmar som jobbar inom vården – ni har fått kämpa, andra av oss blir drabbade av minskade arbetstider, permitteringar och kanske till och med risken att förlora sitt jobb.
Tidigt under våren meddelade vi att vi ställer in alla planerade working tests fram tom maj. Vi bedömer nu att vi kommer att kunna genomföra våra planerade working tests från juni och framåt. Vi följer fortfarande myndigheternas riktlinjer och rekommendationer. På hemsidan under Allt om våra prov har vi förtydligat hur vi ska undvika smittspridning.

Jag är glad att vi nu sakta och med försiktighet kan komma igång med en del av vår tävlings verksamhet igen. Vi har ändå kunnat genomföra träningar i mindre grupper och tack vare ett engagemang från några av våra domare som ställt upp som instruktörer så har vi lyckats få in en del intäkter som kan täcka höstens Field Trials.
Ni som följer SGL på Facebook har säkert sett vilket positivt gensvar vi fått kring vår nya satsning på ”Next Generation”. Så mycket engagemang, vilja och glädje det finns bland yngre medlemmar som brinner för att träna och tävla. Hjälp oss att stötta detta på alla sätt du kan!
Ta hand om er!
Hälsningar,
Christer

26 Mars 2020

Bäste SGL medlem!
Våren är här och vi borde ha full fart i våra hundträningar, prov och andra sammankomster men tyvärr ser inte denna vår ut att bli som alla andra. Vi är alla direkt eller indirekt berörda av Covid-19 pandemin och vi gör alla olika uppoffringar för att hindra spridningen.
När det gäller SGL’s Working tests under den kommande tiden så följer vi Folkhälsoinstitutets riktlinjer för att motverka spridningen, du kan själv gå in och se deras rekommendationer för olika arrangemang: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

I all denna ”krisinformation” så tror jag att det är viktigt att hitta några ljusglimtar, utomhusaktiviteter (med riskmedvetenhet) såsom hundträning, prov, gemensamma träningar etc. bidrar till vår mentala hälsa och välbefinnande! Att få fokusera på min hund gör gott både för hunden och mig själv! Om du har funderingar kring vårens working tests, så hör gärna av dig. Som du säkert förstår kommer vi inte att ha några engelska domare på proven inom den närmaste tiden – men i denna situation hoppas jag att du kan se allt annat positivt med våra WT’n. Själva provformen är ju inte beroende av engelska domare och vi kommer att planera för att kunna lösa våra prov med svenska domare. Så anmäl dig och få en trevlig dag med dina SGL kamrater!

Från och med måndag kommer jag att få extra fritid eftersom mitt företag nu går in i korttidspermittering, det enda positiva i detta är att jag kommer att ägna mina hundar och SGL mer tid, så om allt gåt enligt min plan så kommer i alla fall min hund att vara vältränad inför sommarens aktiviteter och höstens jakter.

Ta hand om er!

Hälsningar
Christer Johansson

19 Mars 2020

En blåsig dag i februari hade vi vårt årsmöte i Gränna. Förmiddagen ägnades åt diskussioner kring olika provsituationer dessutom kom Joakim Breimark från Långtora Hund & jakt och berättade om deras verksamhet. Långtora är en av SGLs nya sponsorer. Den första stora aktiviteten tillsammans med Långtora är vår träningsvecka 13-16/5, hoppas att vi ses där. Efter lunch hölls det formella årsmötet där några nya personer blev invalda i styrelsen och några har fått nya roller. Bland de som fått nya roller är jag, Christer Johansson, som tagit över ordförandeklubban efter Janne Wiberg. Vi håller som bäst på att arbeta med att starta upp kommittéarbetet och när allt är på plats kommer en presentation av styrelsemedlemmarna och deras ansvarsområden på medlemssidorna.

Lite kort om mig. Jag har suttit i styrelsen 1 år som vice ordförande och nu byter jag och Janne roller. Jag är relativt ny i retrievervärlden och ännu grönare i field trial-världen. Jag köpte min första labrador 2007 och just nu har jag Kelly 8 år och Blaise 10 mån därhemma. Kelly gillar mest att jaga tillsammans med mig men tanken är att Blaise ska bli min provhund.

Jag ser fram emot att fortsätta vara delaktig i utvecklingen av klubben. Det glädjer mig mycket att vi nu startat Next Generation, som riktar sig till yngre hundförare.. Mer information kommer inom kort på hemsidan.

Även om det inte varit mycket till vinter i södra Sverige så blir det lättare att ta tag i hundträningen nu när det blir ljusare på kvällarna. Jag ser fram emot att träffa er på något av vårens working test, antingen som funktionär eller som startande.
Hälsningar,
Christer